Stichting Rolstoeldansen Nederland ( SRN) is opgericht op 19 augustus 1981
De doelstelling van SRN is het bevorderen van het rolstoeldansen in Nederland in de ruimste zin. Zij overkoepelt alle rolstoeldansgroepen zowel recreatief als competitief. SRN werkt aan deze doelstelling op de volgende manieren:
Dansen is gezellig en het is een prima manier van bewegen, ontspannend en inspannend tegelijk, en je kunt het doen op elke gewenste manier. Rustig of ‘wild’, recreatief, sportief, in de disco, bij een diner dansant, op wedstrijdniveau of bij ‘Dancing with the stars’! Dansen is een sociale activiteit: je danst met een partner of in een groep, je danst op een feestje, je ontmoet anderen, bekenden en onbekenden.
Ook voor mensen met een handicap is dansen heel goed mogelijk. Een van de vormen is rolstoeldansen. Nu kijkt men niet meer zo vreemd op als een rolstoelgebruiker zich op de dansvloer begeeft. Maar dat was 40 jaar geleden wel anders.
Rond 1980, toen overal op de wereld initiatieven ontstonden om ook als rolstoelgebruiker te gaan dansen, was de weerstand groot. Dansen doe je met je benen, dus als je niet kunt lopen, dan kan je ook niet dansen. Maar dansen is bewegen met muziek, dansen is emotie. En bewegen en emoties zijn niet aan je benen of voeten gebonden. Bewegen gebeurt van binnen uit en emoties zitten zeker niet in je grote teen!
Stichting Rolstoeldansen Nederland, opgericht in 1981, heeft heel wat doorzettingsvermogen nodig gehad. Maar als iemand eenmaal rolstoeldansen zag, dan waren de reacties positief. Men zag opeens de rolstoel niet meer, men zag dansende mensen! En zowel de rolstoelgebruikers zelf als mensen in hun omgeving, zoals familieleden en revalidatieartsen zagen de veranderingen: men ging de rolstoel beter beheersen, de houding in de rolstoel werd beter, sommigen gingen meer aandacht besteden aan kleding en uiterlijk en er werd meer rekening gehouden met een (dans)partner en de omgeving!
Ondertussen streden de rolstoelfabrikanten om het hardst om hun materiaal te verbeteren: de grote blauwe bakken werden lichte, wendbare, soms ronduit elegante rolstoeltjes. Hierdoor ging de aandacht steeds meer uit naar de rolstoelgebruiker en niet naar de rolstoel met een gehandicapte erin.
In de eerste jaren stroomde de dansvloer leeg, als een rolstoeldanspaar op een diner dansant zich tussen de dansenden mengde. Nu is men er al veel meer aan gewend.
Rolstoeldansen is ondertussen nationaal en internationaal erkend als sport. Dat heeft tot gevolg dat gemeentes via de Wet voorzieningen gehandicapten (WMO) een sportrolstoel verstrekken aan leden van rolstoeldansgroepen. De opleiding tot instructeur rolstoeldansen wordt verzorgd door Stichting Rolstoeldansen Nederland.
Nationaal en internationaal vinden wedstrijden plaats. Het grootste rolstoeldansevenement ter wereld met deelnemers uit ruim 23 landen vond 32 jaar plaats in Cuijk tijdens het Paasweekeinde. Door het plotselinge overlijden van Hans Verhoeven de co-organisator gaat het evenement in 2023 plaats vinden in Amstelveen.
In 2006 werden de Wereldkampioenschappen Rolstoeldansen, vanwege het 25 jarig bestaan van Stichting Rolstoeldansen Nederland, in Nationaal Sportcentrum Papendal georganiseerd. Deze wedstrijden werden gehouden onder auspiciën van het Internationale Paralympische Comité en Gehandicapten Sport Nederland.
Maar er zijn ook wekelijks gezellige danslessen op ruim 150 plaatsen in Nederland. In verzorgings- en verpleeghuizen en tijdens vakantie weken voor chronisch zieken en gehandicapten van verschillende organisaties is regelmatig een middag of avond ingeruimd voor een demonstratie rolstoeldansen. Toeschouwers worden dansers en wie eenmaal het dansplezier heeft ervaren, wil meer!
Rolstoeldansen kan in diverse vormen worden beoefend: twee rolstoelgebruikers kunnen een danspaar vormen (duo-dans), maar een rolstoelgebruiker kan ook met een staande partner dansen (combi-dans). Daarnaast zijn er groeps- en lijndansen, formationdansen, freestyle dansen, kortom, alles kan. Ook elke dans is mogelijk: van Weense Wals tot Jive, van Veleta tot Macarena, van Paso Doble tot country-line dans. Dansen is bij uitstek een activiteit die integratie bevordert, waarbij gehandicapten en niet gehandicapten samen actief zijn. Bij rolstoeldansen kan een (echt)paar waarvan bijv. één van de partners gehandicapt is, samen op les, samen een sociaal netwerk opbouwen, samen naar dansfeesten of zelfs naar wedstrijden.
Rolstoeldansen is een uitstekende vorm van bewegen. In een gezellige en ontspannen sfeer, samen met een (dans)partner, vrienden en bekenden en onder begeleiding van vrolijke muziek is men ongemerkt bezig te werken aan houding, beweging, mobiliteit, rolstoelbeheersing en uithoudingsvermogen. En zo kom je ook nog eens met gemak aan de dagelijkse beweegnorm! (30 minuten matig intensief bewegen per dag.)
Dus, neem de uitnodiging “Mag ik deze dans van U?” aan en ervaar het dansplezier!